Wat leuk dat u deze dag onze BelevenisFietsroute fietst. De dag begint bij boerderij Sallandshoeve. Hier kunt u uw auto parkeren. En u kunt terecht voor een kop koffie of thee. Ook krijgt u hier uw eerste routekaart uitgedeeld die u zal leiden naar de eerste boerderij van Wilko en Nandine Hunneman

Als u Nieuw-Heeten uit fietst van knooppunt 6 naar knooppunt 7 vindt u aan uw linkerzijde een leuke bloemenkraam. Stap af en neem eens een kijkje, wie weet ziet u wat moois.

Een lindeboom als laatste getuige van een verdwenen wereld. Ooit geplant om schaduw te geven in het keuterboerderijtje dat hier stond. Het voorbijgangerserf herinnert aan de vele kleine keuterboertjes in het algemeen, maar deze aan de voet van Heuvelrug werd gebouwd door Arend Albert, Eurntie genoemd omdat ze Albert zo uitspraken.  Stap af en lees het bord. Deze plek is voor iedereen, om het leven te overdenken.

Herberg de Pas: hier kunt u terecht voor een rustmoment. Neem een lekker kopje koffie of thee (voor eigen rekening). Of misschien heeft u wel zin in een lekker lunch. Vergeet niet uw kaartje voor het vervolg van de route op te halen!

Langs de hele route zijn diverse bankjes te vinden. Ga lekker zitten, rust even uit of nuttig wat lekkers uit uw meegenomen picnickmand!

Onderweg passeert u Schaapskooi Twilhaar. De schapen lopen niet bij de schaapskooi maar een eind verderop bij de toeristenweg. Wilt u meer weten over de schaapskooi kijk dan op de website: https://schaapskuddesallandseheuvelrug.nl/de-schaapskooi/

 

De schaapskooi en het monument zijn beide zeer de moeite waard om even te bekijken. Het is maar een hele kleine afbuiging in de route. 

Rijkswerkkamp Twilhaar vindt u ook bij de afslag van de schaapskooi. Het monument rijkswerkkamp Twilhaar is bedoeld voor de mannen die op 2 oktober 1942 vanuit het werkkamp werden afgevoerd naar het concentratiekamp Westerbork, om vervolgens bijna allemaal in Auschwitz de dood te vinden. Meer informatie? https://www.tracesofwar.nl/sights/385/Monument-Rijkswerkkamp-Twilhaar.htm

De schaapskooi en het monument zijn beide zeer de moeite waard om even te bekijken. Het is maar een hele kleine afbuiging in de route.

Even uitrusten na de indrukken van de schaapskooi of het monument? Vlakbij vindt u deze grote picknickplaats aan de Paltheweg.


Tussen knooppunt 57 en 53 vindt u het buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Hier moet u even weer een nieuwe routekaart ophalen! 
En daarbij is het een heerlijke plek om even rond te struinen in het winkeltje of lekker te gaan zitten met een kop koffie en gebak (voor eigen rekening).

Verderop, in de omgeving Noetsele een leuk gedicht. Zomaar onderweg.

Dan passeert u de gemeentegrens naar Rijssen-Holten. Onderweg doet u 3 verschillende gemeentes aan: gemeente Raalte, gemeente Hellendoorn én de gemeente Rijssen Holten. Hoe bijzonder is dat?

Let u maar eens op de oude en nieuwe gemeenteborden. Welke vindt u de mooiste?

LET OP! Gevaarlijke kruising! Hier kruist de Plaggenweg de Holterbergweg. Dit is een onoverzichtelijk punt. Goed uitkijken met oversteken!!

Tussen knooppunt 64 en 61 treft u het Stevensmonument. Op 14 oktober (volgende week vrijdag) worden hier slachtoffers van de razzia in 1944 herdacht.

Vlak na het Stevensmonument vindt u een zandweggetje naar een onderduikershut. Ook mooi om even van de route af te wijken en een kijkje te nemen hoe de mensen zich in de oorlogstijd schuil hielden. Het ligt op slechts 350 meter van de weg af.

Verderop passeert u Rustpunt Zondagsschool Helhuizen. U bent al een aardig eind op weg. Misschien lust u nog wel een kop koffie of thee met wat lekkers? (op eigen rekening)

En dan zijn we weer terug in Nieuw-Heeten. Nog een klein stukje fietsen en dan bent u op de boerderij van Heidi en Jacco Bouwman. Daar krijgt u een consumptie en een heerlijk warme versnapering. Verder hebben zij nog tal van activiteiten in petto! We zien u daar!